my spirit

Saturday, July 2, 2011

Pengalaman Minggu Pertama..

Assalamualaikum semua...

Disini kawe nak ghoyak kat demo-demo sekalian..Eh-eh? terkeluar lak loghat Kelate..Hahaa...Takde lah saje je nak wat lawok dok jadi..hehehe...Malam ni aku nak update tentang experience aku yang telah memakai palang besi no entry di gigi ni haa...

Untuk yang pertama kali, nak ucapkan Alhamdulillah kepada Ya Allah kerana memberikan kesempatan untuk aku memakai palang besi di gigi ni..Alhamdulillah sejuta kesyukuran diberikan ke hadrat Allah... :).. hanya mampu tersenyum dikala salah satu impian dalam list tercapai...

Ermmm..ok, straight to the point, nak bercerita tentang pengalaman aku bile nak wat palang besi ni..Mula-mula menjejakkan kaki kat Klinik Doktor Zarin yang sedang hangat diperkatakan ni, aku menjadi seram sejuk but aku cool kan diri aku dengan mendengar Walkman and juga bermain pesanan ringkas bersama rakan-rakan untuk meminta semangat...

Haish!Debor ouh..debor sangat-sangat...Serius..Ermmm dan aku pun lepak la dalam klinik tu dalam masa setengah jam...Mata ketika itu hampir mengantuk dan sambil-sambil tu aku melelapkan mata seketika..*sempat je nak tido...

"Nor Saidatul Akmar", namaku dipanggil oleh jururawat...Ok, aku pun melangkah masuk kedalam bilik rawatan..dan doktor menyuruh aku baring untuk periksa gigi...Ermmm...tiba-tiba bunyi alarm kereta aku berbunyi...Dengan sepantas kilat, aku bangun dan meminta izin doktor, "Doktor, saya nak keluar jap. Kereta saya berbunyi..". Dengan memdapat izin doktor, aku bergegas turun...Dan alarm tiba-tiba senyap..*dalam hati,"ceh!memalukan betul." Tapi aku masuk dengan muka selamba je..Dan terus amek port kt tempat duduk tadi..

Sebelum doktor memulakan operasi, doktor mencuci gigi aku terlebih dahulu..Mungkin banyak bakteria kot..hehehe..Bukan mungkin memang ye kot..Then, dah cuci-cuci tu, sampailah masa untuk pengukuran..Pengukuran untuk mengatur besi-besi kecil di permukaan gigi tu..

Seorang jururawat perempuan mengambil alih tugas doktor...Then dialah yang menyetelkan semua tu sampailah sempurna braket tu terpasang...Sebelum aku bergerak pergi, jururawat tu pesan, makan kene jage..nak makan buah kene potong kecik-kecik...Daging sume pun macam tu..Ok, aku pun buat-buat fhm..

Untuk sekelian kalinya, tak berasa sakit pun sb aku masih lagi boleh bergelak ketawa..Dan sempat jugak jumpe Syuk untuk tangkap pic buat tatapan kengkawan yang nak tengok..Hehehe..Cam retissss la pulok..hehehe..So, dorang kate if first time can eat bubur..But aku takleh nak makan...Tibe-tibe time tu terasa sakit pulak...HaaddooooiiI! Memang tak la aku makan..Alih-alih adik aku yang abiskan bubur tu...

Untuk malam pertama, hadoooiiii, memang sakit tak hengat bhai wa kata sama lu...Serius...Sakit sampai wa pun takleh nak tidoq dengan aman...Asyik bangun, baring, bangun, baring..Bila tahap kesabaran tu dah abis limit, wa pun dengan muka yang kusut masai, keluar bilik sambil mengambil berus gigi ortodontik dengan penuh bergaya..Hahahaha..cam nak gi mane je kan...Then sambil mengosok mata yang berpisat, meletakkan sekali ubat gigi dan memberus dengan penuh cermat, sopan, dan saksama...*eh?kene mengene ke ayat saksama tu?hehehe..
Pas je gosok gigi, wa amik pain killer dan makan..Pergghhhh!memang tak percaya wa makan ubat derr....Kalao nak diikutkan, ubat itu adalah sesuatu yang wa anti dari kecik sampailah kini..Tapi demi kesakitan yang melanda, wa gagahkan jugak...

Alhamdulillah, ade pengurangan dan wa tido dengan aman...Ermmm keesokkan harinya, wa memang tak makan...Hanya beralas perutkan dengan sekotak susu hingga ke malam.. Sebab gigi time tu masih tak stabil lagii....Then, for the next day, minum susu jugak tapi yan gberperisa coklat...Hadooiii, lagi lah takleh nak minum sebab gigi cepat terangsang dengan bende yang sangat lah manis dan sejuk..So, stop minum and pick up air mineral..Ermmm tu je la..Balik dari keje, wa ase sangat la lapa then masaklah bubur..Dalam keadaan yang panas-panas tu wa blend supaya ia betul-betul jadi halus...Baru lah boleh makan..

Tapi untuk hari ni, wa brekfes telur tiga suku 2 biji..Lunch pulak wa bawak bekal bubur yang wa masak semalam..Wa blend bubur tu and tambah ikan taucu...Tapi bila makan tadi sakit perut pulak...Ermmm otw pulang kerja tadi wa singgah la McD sebab teringin nak makan aiskrim...Habis...

But dinner tadi wa makan kuew tiaw tau kengkawan! so dengan happynya wa nak kata gigi wa mungkin da stabil da sekarang..Alhamdulillah..Hehehe....So, ni lah progress yang wa nampak sepanjang hampir seminggu ni...So, hope uolss-uolls sume tak bosan lah bile wa mengarut-ngarut ni k...

gracias for read! :)

1 comment:

izza lemonade said...

ni mesti doc psg bracket n wire sekali gus kan? buat kat mn?

Post a Comment